باشگاه خبری فراساحل: وجود علائم و نورافکنها موجب شده است تمام تجهیزات نفتی نصب شده در خلیج فارس نمایان شود و هیچ کشتی با این تجهیزات برخورد نکند، در این باره اما وضعیت خطوط لوله به گونه دیگری است و نبود هر نوع علامت نشانه میتواند هر روز برای این خطوط حادثه ساز باشد. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل ازخبرگزاری فارس، در حال حاضر بیش از 20 سکوی چندین هزار تنی برای تولید روزانه بیش از 800 میلیون متر مکعب گاز در خلیج فارس نصب شده است که گاز این مخزن مشترک از طریق خطوط لوله چندین کیلومتری برای شیرین سازی به پالایشگاههای گازی عسلویه منتقل میشود.
در سفر اخیری که برای نصب سکوی فاز 20 پارس جنوبی به آبهای خلیج فارس داشتم چند نکته مهم و حائز اهمیت مورد توجه قرار گرفت اولین موضوع روشنایی تمام سکوهای گازی و دکلهای حفاری است که در آبهای خلیج فارس یا مشغول فعالیت هستند و یا قرار است به زودی فعال شوند. روشنایی و نورافکنهای سکوها و دکلهای حفاری به اندازه ای است که از چندین کیلومتری کاملا واضح و مشخص است و شناورها به وضوح میبینند در پیش رویشان دکل حفاری و یا سکوی برداشت گاز وجود دارد. این موضوع موجب شد تا با یکی از مهندسانی که برای نصب سکو با تیم خبری همراه شده بود گفتوگو کنم وی که نخواست نامش فاش شود، گفت: همانطور که واضح است همه دکلها و سکوهای گازی و نفتی فعال در آبهای خلیج فارس توسط نورافکنهایی روشن هستند به همین دلیل کشتیهای باری و نفتکشها بادیدن این نورها به سمت این سکوها و دکلهای حفاری نمیآیند.
این مهندس صنعت نفت در پاسخ به این سوال که آیا وضعیت جکتها (پایههای نصب سکو) نیز قبل از نصب سکوها نیز به همین گونه است، گفت:با علائم و روشناییهایی که در اطراف جکتها قرار داده میشود این پایههای آهنی نیز کاملا مشخص هستند به همین دلیل هیچ شناوری با دیدن این نورها و علائم به سمت سکو، دکل و حتی جکتها نمیآیند زیرا میدانند در صورت نزدیک شدن به این تجهیزات اگر خسارتی ببینند مقصر شناخته میشوند و باید هزینه این خسارت را پرداخت کنند. بر اساس این گزارش، با این شرایط هنوز این سوال در ذهن مانده است که با این علائم و چراغها چهطور میشود که یک کشتی تجاری نروژی در فروردین ماه سال 94 با جکت 13A برخورد میکند.
موضوع بعد که در این سفر دریایی جلب توجه میکند وجود خطوط لوله با قطرهای 36 اینچ (انتقال گاز ترش) و 4 اینچ (انتقال گلایکول)(ماده ای که به خط لوله گاز ترش تزریق میشود تا از خوردگی خط لوله جلوگیری کند) در عمق آبهای خلیج فارس است که گاز را از سکوها به پالایشگاه پارس جنوبی میرساند و در طول مسیر هیچ علامت و یا نشانه ای وجود ندارد که بگوید در این محل خطوط لوله نصب شده است. ظاهرا نبود علائم و نشانه عبور خط لوله مشکلاتی را برای صنعت نفت به وجود آورده است به طوریکه لنگر اندازی قایقهای صیادی و کشتیهای تجاری موجب شده است تا این خطوط لوله آسیب ببینند.
محمدرضا هنرور مدیر نصب شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی در این خصوص میگوید عبور و مرور قایقهای صیادی و لنگر اندازیهای آنها موجب شده تا در برخی فازها همچون فاز ، 15و 16، فاز 12 نشتی در خطوط لوله انتقال گاز ترش و انتقال گلایکول ایجاد شود. وی ادامه میدهد: خط لوله 32 اینچ انتقال گاز ترش از فاز 16 پارس جنوبی که به دلیل لنگراندازی یکی از قایقهای صیادی دچار آسیب شده بود اخیراً مورد بازسازی و تعمیر قرار گرفته است، اما خط لوله 4 اینچ انتقال گلایکول فازهای 15 و 16 و خط لوله 4 اینچ فاز 12 پارس جنوبی در حال حاضر نشتی دارد که تیمی از متخصصان داخلی در حال نشت یابی و تعمیر این خطوط هستند.
جالب است بدانیم که آسیب دیدن این خطوط و نشتی ناشی از آن اولین بار نیست رخ میدهد به طوری که به گفته این مقام مسؤول در شرکت تاسیسات دریایی خط لوله 4 اینچ فاز 12 پارس جنوبی پیش از این 3 بار دچار نشتی شده بود که هر بار مورد تعمیر قرار گرفت و اکنون بازهم دچار نشتی شده است که رفع این مشکل در دست اقدام است. این مقام مسئول همچنین از آغاز نشت یابی خطوط لوله فازهای 17 و 18 پارس جنوبی خبر داد و گفت: نشت یابی خطوط لوله فاز 19 نیز در دستور کار قرار دارد. نکته جالب اما اینجاست که این حوادث درس عبرت برای متخصصان صنعت نفت نشده و حتی به قایقان صیادی نیز مسیر انتقال خط لوله را اعلام نمیکنند تا حداقل صیادان در آن مناطق اقدام به پهن کردن تور ماهیگیری نکنند و معضلی که میشود به راحتی مدیریت کرد چندین سال است برای صنعت نفت دردسر ساز شده است.
اما موضوع پایانی که بیش از همه جلب توجه میکند روشن بودن حدود 32 مشعل گاز در پالایشگاه پارس جنوبی است که علی رغم ایجاد تصویر زیبا آلودگی قابل توجهی را در منطقه عسلویه ایجاد کرده است، به گونهای که حتی در شب نیز این آلودگی قابل رویت است. شاید یادآوری این نکته بد نباشد که مقام معظم رهبری در سفری که فروردین سال 90 به منطقه عسلویه داشتند با دیدن این مشعلها گفته بودند "به جای توجیه تدبیر کنید" اما با گذشت 5 سال از این سفر تاریخی هنوز هیچ تدبیری برای خاموش کردن این مشعلها از سوی مسؤولان صنعت نفت صورت نگرفته است.
کد خبر : 2787
ارتباط با سردبیر : info@opc.ir